Mexiko
Mexiko
Mexiko, Spojené štáty mexické je federatívna republika na americkom kontinente. Nachádza sa v Strednej Amerike. Mexiko má činné sopky a je ohrozované zemetraseniami. Roku 1985 jedno také napáchalo veľké škody v hlavnom meste. Počas Mexickej revolúcie sa v chudobných častiach Mexika (predovšetkým Chiapasu) sformovalo hnutie EZLN, ktoré viedol Emiliano Zapata, a ktoré nakoniec vytvorilo na juhu krajiny vlastnú autonómnu oblasť a dodnes je v konflikte s mexickou vládou.Počas Mexickej revolúcie sa v chudobných častiach Mexika (predovšetkým Chiapasu) sformovalo hnutie EZLN, ktoré viedol Emiliano Zapata, a ktoré nakoniec vytvorilo na juhu krajiny vlastnú autonómnu oblasť a dodnes je v konflikte s mexickou vládou.
Mexiko má 100 miliónov obyvateľov ( úctihodné číslo ). Najrozšírenejšie náboženstvo je Kresťanstvo ( väčšinu tvoria katolíci ) a úradný jazyk je španielčina. Hlavné mesto je Ciundad de Mexiko ( inak nazvané Mexiko City).
Patrí medzi najväčšie metropoly sveta!
Mexické národnostné zloženie : 88 % mexičania 7 % indiáni 1 % aztékovia
Aztékovia patria medzi takmer vyhynutý národ. Ostali však po nich pamiatky ( Tenochtitlán ).
Cestovný ruch : Indiánske pamiatky, pláž Acapulco. Je to nádherná mexická pláž !
Mexická hudba : je plná elánu a energie. Hudobníci majú na sebe sombréra ( klobúky ).
Napríklad :
El Jarabe Tapatio-The Mexican Hat Dance
Mexická kuchyňa : Kuchyňa Mayov a Aztékov je pre našinca exotická a doslova páli na jazyku. Buritos, takos, churos... Jedlá populárne po celom svete sú skvostom pre štipľavé jazýčky. Tak teda pikantné čítanie!
Typické suroviny:
Fazuľa
V juhoamerickej oblasti sa vyskytuje až v päťdesiatich rôznych druhoch rozličnej farby a veľkosti. Pre pôvodných obyvateľov južnej ameriky bola takmer výlučným zdrojom bielkovín. Používa sa najmä do omáčok a polievok.
Kukurica
Pre Mexičanov je tak nenahraditeľná ako pre nás pšenica. Kukuricu používajú na prípravu placiek, ako tanier pri servírovaní, či do omeliet.
Chilli papričky
Po celom Mexiku sa pestuje množstvo druhov týchto papričiek. Mexičania ich rozdeľujú do dvoch základných skupín: korenisté a štipľavé.
Európsky jazyk to ale vraj nerozozná.
Paradajky
Dnes sú populárne po celom svete, nenahraditeľné napríklad v talianskej národnej kuchyni, ale verte či neverte zrodili sa práve v tomto kúte sveta.
V pôvodnej mexickej kuchyni sú základom omáčok a dresingov. Typický pre túto oblasť je druh malých zelených paradajok, tzv. „Tomatillos".
Tie sú obľúbené v dresingoch s chilli papričkami.
Ovocie
Pôvodné pre túto oblasť sú papaye, mangá, kokosové orechy a ananás.
Originality
Dyňový kvet sa používa takmer do všetkého. Tekvicové semiačka sa zase používajú na vylepšenie chuti omáčok. „Huitlacoche" je malá, tmavá huba, ktorá rastie na kukuričnom steble a je prekvapujúco krémová a lahodná. Namočená vo výbornej syrovej omáčke je výnimočná mexická pochúťka. „Romeritos" a „epazote" sú dva druhy byliniek, ktoré sa používajú na dochucovanie rýb, hovädzieho a kuracieho mäsa. Tequila je silný destilovaný alkoholický nápoj vyrábaný najmä v okolí mesta Tequila v mexickom štáte Jalisco, 50 km od Guadalajary.
Vyrába sa z mexického druhu Agave tequilana, zvanej Weberova modrá agáve. Nejbežnejšie druhy tequily obsahujú 38 až 40 % alkoholu. Káva v Mexiku vládne. Zohráva dôležítú úlohu nie len v jedálničku ale aj v ekonomike. Všetci si snáď pamätáme mexické telenovely o živote kávových magnátov. Avokádo je neodmysliteľnou súčasťou jedálnička Mexičanov. Táto vitamínová bomba stará 7000 rokov sa ale úspešne pestuje aj v Španielsku. Moriak, dnes tak amerikanizovaný má pôvod práve v Južnej Amerike. Pôvodní obyvatelia Mexika iné mäso takmer nekonzumovali.
Cudzie vplyvy:
Už v období španielskych moreplaveckých objavov sa do Mexika dostali napríklad domáce zvieratá, cukor alebo syr. Mexická kuchyňa sa pre svoju jednoduchosť stala obľúbenou po celom svete. Najmä v USA si ľudia mexickú kuchyňu upravili podľa populárnych chutí. ôkazom je napríklad morka, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou večere na deň vďakyvzdania. Práve Američania pomenovali jedlo z plnenej pšeničnej tortilly ako burittos, prišli však aj na takos. Pšeničná tortila je v USA veľmi populárna napriek tomu, že Mexičania ju praktiecky za tortilu nepovažujú.
Medzi jedlá obľúbené na celom svete ale aj v Mexiku patria napríklad:
Tortily
Ide o placky, ktoré sú podávané takmer ku všetkému. Pravé mexické tortily sú ale vždy z kukuričnej múky.
Kukuričná polievka
Ide o pikantnú polievku z mäsového vývaru. Plávajú v nej kukuričky a paprika.
Empanadas
Ide o koláčiky plnené napríklad tvarohom, hrozienkami a škoricou.
Quacamole
Je to akási zmes avokáda, paradajok, limetiek, cesnaku a koriandra. Podáva sa ako predjedlo s kukuričnými chipsami.
Churros
Ak máte radi smažené a sladké veci, churis je pre vás. Vysmážaná dobrota sa podáva s čerstvým ovocím.
Burittos
Ide o akúsi pikantnú mäsovosyrovú omáčku s fazuľou. Podáva sa s tortilami.
Paradajková polievka
V tejto oblasti sa pripravuje z mäsového vývaru. Nechýbajú v nej napríklad ani cesnak, mrkva či zeler.
Salsa
Je obľúbenou omáčkou k tortilám alebo kukuričným lupienkom.
Nachos
Tento recept spája všetko čo dala mexická kuchyňa a súčasne je mnohonásobne prispôsobovaný po celom svete. Ide o kukuričné chipsy
s omáčkou na milión spôsobov.
Ak nie ste práve zručným kuchárom, nič to. Mexické špeciality sú veľmi rozšírené aj u nás vo forme polotovarov. Stačí skočiť do najbližšieho supermarketu a exotické menu k večernému filmu je na stole...
Mexiko je podľa môjho názoru veľmi zaujímavá krajina plná krásy :D :D :D
Oplatí sa ju navštíviť!
!Ďakujem za pozornosť!